Gruppbilder på bröllop

Så tar ni lyckade gruppbilder

Tips och rekommendationer


Gruppbilder är ovärderliga minnen från bröllopsdagen. De fångar ögonblicket då brudparet omges av sina nära och kära, och dessa bilder kommer att vara högt värderade under många år framöver. För att säkerställa att gruppbilderna blir så framgångsrika som möjligt är det viktigt att planera dem noggrant och med omsorg.


När ska gruppbilderna tas?

Gruppbilder på bröllopsdag
Den bästa tiden för att ta gruppbilder är direkt efter vigselceremonin, när alla gäster redan är samlade och stämningen är på topp. Beroende på antalet önskade grupparrangemang bör ni avsätta mellan 30 och 60 minuter för detta. Men om det är möjligt kan vissa bilder, såsom med marskalkar och brudtärnor, tas innan ceremonin under förberedelsestiden eller strax därefter. 

Vilken är den bästa platsen för gruppbilderna?

Gruppbilder på bröllopsdag
Diskutera först med er fotograf om vilken plats som skulle vara bäst med tanke på ljusförhållandena och omgivningen. Om ni har en favoritplats, berätta detta för er fotograf och diskutera om den är lämplig för att skapa bra fotografier vid den tidpunkt ni planerar. Det är också praktiskt om platsen för gruppbilderna inte är alltför långt från ceremoni- eller middagsplatsen, så att ni inte behöver flytta er och gästerna för mycket.

Vilka gruppbilder bör ingå?

Gruppbilder på bröllopsdag

Förutom de traditionella familjebilderna, där brudparet fotograferas med sina respektive familjer, finns det flera andra konstellationer som är värda att fånga:

  • Brudparet tillsammans med sina föräldrar, vilket skapar ett tidlöst minne.
  • Brudparet med sina marskalkar och brudtärnor, ofta nära vänner eller familjemedlemmar som spelar en viktig roll under bröllopsdagen.
  • Brudparet tillsammans med sina vänner, inklusive barndomsvänner, kollegor och nya bekantskaper.
  • En stor bild med alla bröllopsgäster, som blir ett fantastiskt minne av alla som deltog och firade er speciella dag.

Hur gör man gruppbilderna smidiga?

För att gruppfotograferingen ska flyta smidigt är det viktigt att förbereda vilka bilder ni vill ha och i vilken ordning de ska tas. Skapa en detaljerad lista och dela den med både fotografen och toastmastern eller toastmadamen. Detta underlättar kommunikationen och gör att fotograferingen blir effektiv utan att ni behöver spendera tid på att organisera gästerna på plats.

Gruppbilder på bröllopsdag

Genom att vara väl förberedda och prioritera gruppbilderna kommer ni att skapa vackra och meningsfulla minnen med era nära och kära. Dessa bilder kommer att vara en skatt att återvända till och dela med framtida generationer.

Lycka till med att skapa dessa värdefulla minnen på er stora dag!

Dela inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *